Ерих Паулун (германски: Erich Paulun; кинески: трад. 寶隆, упр. 宝隆, пинјин: Bǎo Lóng) (р. 4 март 1862 во Пазевалк — п. 5 март 1909 во Шангај) — германски лекар. Го основал германското медицинско училиште во Шангај во 1907, претходник на денешниот Универзитет Тунгџи.

Ерих Паулун