Елизабета Караѓорѓевиќ

Јелисавета Караѓорѓевиќ (7 април 1936 во Белград) е единствената ќерка на југословенскиот кнез Павле Караѓорѓевиќ и Олга Караѓорѓевиќ.

Јелисавета Караѓорѓевиќ
Принцеза Јелисавета од Југославија
СопружникХауард Оксенберг
(1960 - 1966)
Нил Роксбург Балфор
(1969 - 1978)
Мануел Улјоа Елијас
(1987 - 1992)
ДецаКатарина Оксенберг
Кристина Оксенберг
Николас Роксбург Балфор
ДинастијаДинастија Караѓорѓевиќ
ТаткоПавле Караѓорѓевиќ
МајкаОлга Караѓорѓевиќ

На 19 јануари 1961 година, кнегињата се омажила за Хауард Оксенберг, со кој имала две ќерки: Катарина Оксенберг и Кристина Оксенберг. Од својот прв сопруг се развела во 1969 година, а истата година се омажила за Нил Роксбург Балфор, од кој брак се родил Николас Роксбург Балфор. Во 1987 година се омажила за Мануел Улјоа Елијас, поранешен премиер на Перу.

Таа се школувала во Јужна Африка, Велика Британија, Швајцарија. Таа е државјанин на САД и Србија. Во 2004 година се кандидирала за претседател на Србија. Денеска, живее во Белград.