Караѓорѓевиќ се српска кралска династија која владеела со Србија (а потоа и со кралствата СХС и Југославија). Нејзин владетелски претходник е династијата Обреновиќ. Караѓорѓевиќи се крвно поврзани со првата српска влатеделска династија - Немањиќите.

Династија Караѓорѓевиќ
Грб
ЗемјаСрбија, Југославија
ПрпадностСрпска
Основана1804
ОсновачКараѓорѓе Петровиќ
Тековен владетелАлександар II Караѓорѓевиќ
Последен владетелПетар II Караѓорѓевиќ
ТитулиПринц на Србија, Крал на Србија, Крал на Србите, Хрватите и Словенците, Крал на Југославија
ИмотСрбија и Југославија
Распад1945

Родословие

уреди
Слика ТитулаИме Владеење Белешки
  Вожд
Караѓорѓе Петровиќ
15 февруари 1804 – 21 септември 1813 Водач на Првото српско востание.
Востанието било задушено.
  Кнез на Србија
Александар
14 септември 1842 – 23 декември 1858 Абдицирал.
Династијата Обреновиќ се вратила на власт.
  Крал на Србија;
Крал на Србите, Хрватите и Словенците
Петар I
15 јуни 1903 – 16 август 1921 Во егзил од ноември 1915 поради Српската кампања.
Бил прогласен за крал на Србите, Хрватите и Словенците на 1 декември 1918.
  Крал на Србите, Хрватите и Словенците;
Крал на Југославија
Александар I
16 август 1921 – 9 октомври 1934 Ја променил титулата во “крал на Југославија“ во 1929.
Убиен во Марсеј.
  Кнез-намесник на Југославија
Павле
9 октомври 1934 – 27 март 1941 Кнез-намесник за Петар II.
  Крал на Југославија
Петар II
9 октомври 1934 – 29 ноември 1945 Кнезот Павле бил намесник до пучот на 27 март 1941; во егзил од 17 април 1941, а монархијата била укината на 29 ноември 1945.

Надворешни врски

уреди


 
Династијата Караѓорѓевиќ