Елеонора Аквитанска

Елеонора Аквитанска (француски: Aliénor d'Aquitaine; 1122 — 1204) — сопруга на англискиот крал Хенри II и една од најмоќните средновековни жени.

Елеонора
војвотка од Аквитанија, грофица на Поатје
На престол9 април 1137 – 1 април 1204
ПретходникВилијам X
НаследникЈован
Кралица на Франција
Време1 август 1137 – 21 март 1152
Крунисување25 декември 1137
Кралица на Англија
Време25 октомври 1154 – 6 јули 1189
Крунисување19 декември 1154
СопружникЛуј VII
1137 - 1152
Хенри II
1152 - 1189
Деца
Detail
Марија
Алиса Блоа
Вилијам
Хенри
Матилда
Ричард
Џефри
Елеонора
Јоана
Јован
ТаткоВилијам X

Таа била кралица на Франција, а подоцна и на Англија.

Таа е родена во семејството на Гијом X како најголемо дете. Таа добила големо образование, проучувајќи го латинскиот јазик. По смртта на нејзиниот татко, таа на свои 15 години станала војвотка на Аквитанија. По ова, таа се оженила за францускиот крал Луј VII. По раѓањето на својата втора ќерка, таа се развела од францускиот крал во 1152 година. Како причина од страна на Луј било наведено неверството. Во текот на Втората крстоносна војна, таа го придружувала својот сопруг во патот кон Светите земји. Кога престигнале во Антиохија, таа станала гост на постојани банкети кои биле организирани од страна на кнезот Рејмон Поатје. По ова, тие станале љубовници.

По ова, таа испратила повик до грофот од Анжу да испрати понуда до англискиот крал Хенри за да се ожени со неа, Така, на 18 мај 1152 година таа стапила во брак со Хенри. Во следните години, таа го дарувала со пет сина и три ќерки: