Вилијам IX (гроф од Поатје)

Вилијам IX (17 август 1153 - 1156) бил син на англискиот крал Хенри II и Елеонора. Тој бил роден во истиот ден кога починал еден од најголемите ривали на неговиот татко, Евстахиј IV.

Вилијам IX
Податотека:The Children of Henry II.jpg
гроф од Поатје
На престол 17 август 1153 – април 1156
Претходник Хенри II
Династија Династија Плантагенет
Татко Хенри II
Мајка Елеонора (сопруга на Хенри II)