Џефри II (гроф од Бретања)

Џефри II (23 септември 1158 - 19 август 1186) бил четвртиот син на англискиот крал Хенри II и Елеонора.

Џефри II
Geoffrey2.jpg
Гроф од Бретања
На престолјули 1181 – 19 август 1186
ПретходникКонан IV
НаследникКонстанца
Почивалиште
СопружникКонстанца
Деца
Detail
Елеонора
Матилда
Артур
ДинастијаДинастија Плантагенет
ТаткоХенри II
МајкаЕлеонора

Во периодот од 1181 до 1186 година бил гроф на Бретања. Во јули 1181 година се оженил за Констанца, од кој брак се родиле три деца: Елеонора, Матилда и Артур