Матилда (војвотка од Саксонија)

англиска принцеза и војвотка од XII век

Матилда (1156 - 28 јуни 1189) била ќерка на англискиот крал Хенри II и Елеонора. Преку нејзиниот брак со Хенри Лавот станала Војвотка од Саксонија, а подоцна и од Баварија.

Матилда
Matylda Anglicka.jpg
војвотка од Саксонија и Баварија
Крунисување 1188
Сопружник Хенри Лавот
Деца
Матилда
Хенрик V
Лотар
Отон IV
Вилијам
Династија Династија Плантагенет
Татко Хенри II
Мајка Елеонора