Елена Кожухаровамакедонски поет, романописец и есеист.[1]

Елена Кожухарова
Роден/а14 август 1945
Македонија Делчево, Македонија
ЗанимањеПисател

Животопис

уреди

Елена Кожухарова е родена во Делчево на 14 август 1945 година. Завршила Филолошки факултет во Скопје. Работи во модната конфекција „Атибо“ во Штип. Член на ДПМ од 1993 година[2],[3].

Објавени книги

уреди
 • Молчења (поезија, 1978)
 • Земја и вистина (поезија, 1980)
 • Ѕвона (поезија, 1983)
 • Ноќта на Нагуала (поезија, 1992)
 • Ѕидови (есеи, 1993)
 • Сликата на Христос (поезија, 1994)
 • Апокалиптичен монолог (есеи, 1995)
 • Кула во срцето (поезија, 1996)
 • Куќата на духовите (роман, 1997)
 • Кукла (поезија, 1999)

Наводи

уреди
 1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 121.
 2. Членови на ДПМ
 3. Macedonian writer, poet