Европско првенство во кошарка 1939

(Пренасочено од Евробаскет 1939)

Европското првенство во кошарка 1939 година е третиот евробаскет организиран од ФИБА Европа. На овој Евробаскет зеле учество осум државни репрезентации. Евробаскетот се одржал во Литванија.

Правила

уреди

Секој тим играл по еднаш со останатите тимови. Победникот земал 2 бода, поразениот 1. Ранг листата била заснована на тие бодови.

Конечен редослед

уреди
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДД ПП Раз.
    Литванија 14 7 0 396 137 +259
    Латвија 12 5 2 353 163 +190
    Полска 12 5 2 242 216 +26
4   Франција 11 4 3 265 216 +49
5   Естонија 11 4 3 286 167 +119
6   Италија 9 2 5 225 216 +9
7   Унгарија 8 1 6 162 343 -181
8   Финска 7 0 7 70 541 -471

Резултати

уреди
Франција 76 - 11 Финска
Полска 35 - 31 Естонија
Италија 39 - 21 Унгарија
Литванија 37 - 36 Летонија
Полска 38 - 36 Франција
Италија 63 - 13 Финска
Литванија 33 - 14 Естонија
Летонија 58 - 24 Унгарија
Франција 31 - 24 Италија
Литванија 46 - 18 Полска
Летонија 108 - 7 Финска
Естонија 64 - 18 Унгарија
Естонија 91 - 1 Финска
Полска 42 - 20 Унгарија
Летонија 38 - 23 Италија
Литванија 48 - 18 Франција
Летонија 45 - 26 Франција
Литванија 79 - 15 Унгарија
Естонија 29 - 22 Италија
Полска 46 - 13 Финска
Полска 43 - 27 Италија
Франција 45 - 19 Унгарија
Литванија 112 - 9 Финска
Естонија 26 - 25 Летонија
Литванија 41 - 27 Италија
Унгарија 45 - 16 Финска
Франција 33 - 31 Естонија
Летонија 43 - 20 Полска
Европски првак 1939.
 
Литванија

Втора титула

Надворешни врски

уреди