Ева Анерт-Ролфс (11 август 1912 - 9 март 1954) — германски астроном. Таа направила важни набљудувања на променливите ѕвезди.

Животопис

уреди

Ева Анерт-Ролфс е родена во Кобург (Војводство Саксо-Кобург-Гота). Студирала на Вирцбуршкиот, Минхенскиот и Килскиот универзитет од 1931 до 1933 година. По деветгодишно повлекување во семејниот живот, студирала од 1942 година до крајот на Втората светска војна на Гетингенскиот универзитет. Од 1945 година, тесно соработувала со професор Куно Хофмајстер како асистент астроном во Опсерваторијата Сонеберг. Во 1951 година добила докторат по астрофизика од Јенскиот универзитет. Во опсерваторијата Сонеберг, Ева Ролфс се запознала со астрономот Пол Освалд Анерт со кој се венчала во 1952 година.

Ева Анерт-Ролфс починала на возраст од 41 година во Сонеберг.

Библиографија

уреди
  • "Притисок во зрачење, Појнтинг-Робертсон ефект и меѓуѕвездената материја." Објава на опсерваторијата Соннеберг 43 (1953)
  • "Прелиминарна комуникација за обидите да се открие метеоритската прашина." Објава на опсерваторијата Соннеберг 45 (1954)
  • "Структурата на формирањето на Персеиденстром." Објавување на опсерваторијата Соннеберг (дел 2, стр. 5 - 38) (1956)

Некролози

уреди