Душан М. Здравески ( 1923 во Суводол (Порече)10 април 1945 во Врпоље, Хрватска) — македонски партизан, учесник во НОВ на Македонија.[1]

Душан Здравески
Роден 1923 година
Суводол, Порече.
Починал 10 април, 1945 година.
Врпоље, Хрватска.
Народност Македонец

Животопис

уреди

Бил роден во 1923 година во селото Суводол кај Македонски Брод. По занимање бил земјоделец. Кон НОБ пристапил во април 1944 година. Загинал како борец на Првата македонско-косовска ударна бригада, 48 дивизија, 15 корпус на Врпоље на 10 април 1945 година.[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Порече низ историјата, Милан Ристески, НИО „Студентски збор“, Скопје, 1982, стр.220