Доксим Михајлов бил србоман, деец и војвода на Српскиот комитет на четничката акција.[1]

БиографијаУреди

Тој е роден во околината на Тетово. Богословско-учителскја школа завршил во Призрен. До крајот на 1904 година бил српски учител во родниот крај. Со навлегувањето на српските чети во Македонија се вклучил во Српскиот комитет на четничката акција и учествувал во битката кај Челопек.

Потоа заминал за Света Гора и станал управник на манастирски имот. Повторно се вратил во Макеоднија и се оженил. Станал управник на српско училиште во Гевгелија, а потоа се занимавал со трговија по Грција и Малта. Грчкиот и турскиот јазик ги научил како дете, а подоцна ги научил арапскиот и италијанскиот.

По започнувањето на Балканските војни основал чета и се приклучл на војводата Вук. Се борел против турците на Козјак. Загинал на вториот ден од Битка кај Куманово на 24 октомври 1912. Погребан е на едно ридче над селото Младо Нагоричане.

ИзвориУреди

  1. Пешић, Миодраг Д. Стари четници. Крагуевац: Нови Погледи, 2000

.