Договор од Белград

Договорот од Белград — договор кој бил потпишан на 18 септември 1739 година, со кој бил ставен крај на Австриско-турската војна (1737-1739).

Договор од Белград

1739
Потпишан18 септември 1739
Потписници Османлиско Царство
 Свето Римско Царство

Според договорот, Австрија била потиснета од Балканот[1]. Така Белград и Шабац со цела Србија до Сава и Дунав, Влашка и дел од Босна биле повторно дадени на Османлиите. Австрија го задржала Банат но морала да ги сруши сите тврдини кои ги изградила во текот на владеењето на овие земји по Пожаревачкиот договор.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Treaty of Belgrade (1739), Alexander Mikaberidze, Conflict and Conquest in the Islamic World: A Historical Encyclopedia, 210.