Дитирамб - возвишена лирска песна, испеана во чест на некого.

ИсторијаУреди

Првобитно, во Стара Грција, дитирамбот претставувал обредна песна во чест на богот Дионис.[1]

Дитирамбот како тема во уметност аи во популарната култураУреди

НаводиУреди

  1. Fridrih Šiler, Knjiga poezije. Beograd: Rad, 1964, стр. 61.
  2. Fridrih Šiler, Knjiga poezije. Beograd: Rad, 1964, стр. 4.
  3. IMBd, Ditirambo (1969) (пристапено на 2.3.2018)