1,4-диоксан

хемиско соединение
(Пренасочено од Диоксан)

1,4-диоксан или само диоксан[а] е безбојно хетероциклично органско соединение, кое е течност на собна температура и притисок. Диоксанот претставува етер. Оваа безбојна течност се користи главно како стабилизатор за растворувачот трихлоретан. Има слабо слатка миризба слична на онаа на диетил етер. Според Меѓународната агенција за истражување на ракот диоксанот се смета за канцерогена супстанца.[1]

1,4-диоксан
структура на диоксанот
1,4-диоксан
Назнаки
123-91-1 Yes check.svgОк
ChemSpider 29015 Yes check.svgОк
EC број 204-661-8
Jmol-3D слики Слика
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.033 g/mL
Точка на топење
Точка на вриење
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
-354 kJ/mol
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
-2363 kJ/mol
Стандардна моларна
ентропија
So298
196.6 J·K–1·mol–1
Штетност
EU класификација Запаллив
Канцероген
Иритант
R-фрази R11, R19, R36/37,
R40, R66
S-фрази (застарено) S2, S9, S16,
S36/37, S46
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
2
1
 
Температура на запалување 12 °C
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

БелешкиУреди

  • а Често се нарекува диоксан зашто другите изомери на диоксанот се ретки.

НаводиУреди

  1. „Eleventh Report on Carcinogens“ (PDF). United States Department of Health and Human Services’ National Toxicology Program. Посетено на 2006-02-02.