Димитровград (Бугарија)

Изглед на Димитровград

Грб на град Димитровград Димитровград

Бугарија Бугарија

Население 44 673
(според 2006)
Површина Километар квадратен
Административна поделба Хасковска област
Регистарска ознака Х (BG)
Градоначалник Иво Димов
Мрежно место www.dimitrovgrad.bg
Надморска висина до 125 m
Координати: 42° 3′ С, 25° 36′

Dimitrovgrad location in Bulgaria.png

Димитровград (бугарски: Димитровград) е град во jужниот дел на Бугарија и е административен центар на истоимената општина[1][2][3]. Се наоѓа во Хасковска област. Градот е голем индустриски и саобраќаен центар. Градот е збратимен со рускиот Димитровград.

ИсторијаУреди

Димитровград е основан на 2 септември 1947 г. со указ на тогашниот министeр-претседател на Бугарија Георги Димитров. Настанат е по пат на соединување на селата Раковски, Мариино и Чернокоњово. За неговата изградба е формирано Младешко Бригадирско Движење.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

Димитровград, Бугарија

Видите исто такаУреди