Димитровград (Русија)

село во Русија

Димитровград — град во Русија, административен центар на Мелекескиот реон во Уљјановската област. Градот имал население од 129.100 (2005).

Поглед кон црквата „Св. Ѓорѓи“

На 15 јуни 1972 година со указ на Президиумот на Врховниот совет на Руската СФСР градот е преименуван во чест на Георги Димитров по повод 90-годишнината од неговото раѓање. Старото име на градот е Мелекес. Градот е збратимен со бугарскиот Димитровград.

Галерија

уреди

Надворешни врски

уреди

Видите исто така

уреди