Димитар Ивановски

Димитар Ивановски (роден во 24 мај 1928 година во Прилеп - починал на 1 мај 1998 година во Скопје) — македонски лекар, специјалист по социјална медицина и организација на здравствената дејност, редовен професор на Медицинскиот факултет во Скопје од 1988 година до неговото пензионирање. [1]

Димитар Ивановски
Роден 24 мај 1928
Прилеп, Кралство Југославија
Починал 1 мај 1998
Скопје, Македонија
Националност Македонец
Занимање лекар

Животопис уреди

Димитар Ивановски дипломирал медицина во Скопје (1954) и се усовршувал во школата за народно здравје „Андрија Штампар” во Загреб (1965-1966). Магистрирал по јавното здравство (1971), а хабилитирал по хигиена и социјална медицина (1974). шеф на Катедрата по хигиена со социјална медицина (1987-1988).

Починал на 1 мај 1998 година во Скопје).

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Ивановски“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 586. Text "series " ignored (help)