Отвори го главното мени
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Шаблон:Автотаксономија/Camelus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Двогрба камила (латински: Camelus bactrianus) — типична камила од централноазиски степи и пустини. Од едногрбите камили се разликуваат во тоа што имаат два грба[2]. Научното име го добила по Бактрија[3], античка држава, која постоела на тлото на Централна Азија. Прв пат се претставени на запад за време на тргување на „Патот на свилата“.[4], кога арапските трговски каравани стигнале до Византија.

Двогрба камила
2011 Trampeltier 1528.JPG
Двогрба камила
припитомен
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Camelus
Вид: Двогрба камила
Биномен назив
Camelus bactrianus
Лине, 1758
Синоними[1]

На светот живеат околу 1,5 милиони бактријски камили. Во дива состојба ги има помалку од илјада, во Монголија и северозападна Кина.

Издржљивост и исхранаУреди

 
Рана анимација 1887 год.

Бактријската камила може да издржи без вода 4 до 5 дена, а може да испие околу 60 литри вода во рок од 10 минути. Може да трча со брзина до 40 km/h. Заради втирата грпка поиздржливи се и поудобни од едногрбата камила, а поднесуваат и пониски температури, па се од јолем ѕначак за горски ланци Памир и Хиндукуш, и затоа биле најважното транспортно средство на „Патот на свилата“.

Живеат од 40 до 50 години.

НаводиУреди

  1. Шаблон:MSW3 Artiodactyla
  2. „Bactrian Camel“. EdgeofExistence.org. EDGE. 2010. 
  3. „Camels – Old World Camels“. Science Encyclopedia. Net Industries. конс. 29 November 2012. 
  4. Potts, Daniel (June 2005). „Bactrian Camels and Bactrian-Dromedary Hybrids“. The Silk Road Foundation Newsletter. The Silk Road Foundation. конс. 13 January 2013. 

Надворешни врскиУреди