Густав Роберт Кирхоф

(Пренасочено од Густаф Кирхоф)

Густав Роберт Кирхов (12 март 1824[1]17 октомври 1887) бил германски физичар кој прв ги востановил законите за течењето на електрична струја низ разгранети електрични кола - наречени Кирхофови правила[2]. Тој го вовел поимот електричен потенцијал и апсолутно црно тело[3]. Кирхоф го формулирал еден од основните закони за топлински зрачење. Заедно со Роберт Бунзен ги поставиле темелите на спектралната анализа и ги откриле хемиските елементи цезиум и рубидиум.

Густав Роберт Кирхоф
Опит на еден од Кирхофовите закони.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Kondepudi, Dilip; Prigogine, Ilya (5 November 2014). Modern Thermodynamics: From Heat Engines to Dissipative Structures (англиски). John Wiley & Sons. стр. 288. ISBN 9781118698709.
  2. Marshall, James L.; Marshall, Virginia R. (2008). „Rediscovery of the Elements: Mineral Waters and Spectroscopy“ (PDF). The Hexagon: 42–48. Посетено на 31 December 2019.
  3. Waygood, Adrian (19 June 2013). An Introduction to Electrical Science (англиски). Routledge. ISBN 9781135071134.