Густав Роберт Кирхоф

(Пренасочено од Густав Кирхоф)

Густав Роберт Кирхов (12 март 182417 октомври 1887) бил германски физичар кој прв ги востановил законите за течењето на електрична струја низ разгранети електрични кола - наречени Кирхофови правила. Тој го вовел поимот електричен потенцијал и апсолутно црно тело. Кирхоф го формулирал еден од основните закони за топлински зрачење. Заедно со Роберт Бунзен ги поставиле темелите на спектралната анализа и ги откриле хемиските елементи цезиум и рубидиум.

Густав Роберт Кирхоф
Опит на еден од Кирхофовите закони.

ПоврзаноУреди