Гроот (познат и како Грохот) — рид во средишниот дел на Македонија од десната страна на реката Вардар недалеку од градот Велес.

Гроот во рамките на Македонија
Гроот
Местоположба на Гроот во Македонија

Највисоката точка на ридот изнесува 450 метри надморска височина, северозападно од Велес, чија периферија и последни куќи од населбата Ќерамидна, како и Топилницата за олово и цинк „МХК Злетово“ се наоѓаат во подножјето на овој рид. Протегањето на ридот Гроот е во меридијански правец, север-југ и воедно претставува вододелница, односно ги одделува долините на реките Вардар и Тополка. Името на ридот доаѓа од зборот гро(в)от, гроотиште што означува каменливо место, помешана земја и камења[1], каков што впрочем е и теренот на самиот рид.

Источно од ридот Гроот тече реката Вардар, на југ и југоисток се наоѓа градот Велес, на запад е долината на реката Тополка, додека на север е ограничен од долината на малиот С’лпски Поток (Влахчанска Река). Ридот Гроот не е пошумен и на него растат само трева и нискостеблести грмушки, а се одгледуваат и лозја во подножјето. Повеќе акции за пошумување се спроведени на падините на ридот Гроот[2]. Селата кои се сместени на западната и северозападната падина на ридот Гроот, заедно со останатите села во долното течение на реката Тополка го сочинуваат малиот етно-географски предел Гроот. На западната и северозападната падина на ридот Гроот се сместени селата Раштани, Белештевица и Бузалково.

Поглед на Гроот кај Велес

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Видоески, Божидар (1999). Географската терминологија во дијалектите на македонскиот јазик. Скопје: МАНУ. стр. 47-48. ISBN 9989-649-64-2.
  2. Пошумени нови 15 хектари на ридот Гроот

41°44′47″N 21°43′13″E / 41.74639° СГШ; 21.72028° ИГД / 41.74639; 21.72028