Божидар Видоески

Божидар Видоески е македонски дијалектолог, македонист и познат лингвист. Бил член на МАНУ, САНУ, HAZU и PAN.

Божидар Видоески
BOZIDAR VIDOESKI.tif
Роден 8 ноември 1920
с. Звечан, Порече
Починал 16 мај 1998
Сремска Каменица, Србија

БиографијаУреди

Роден е на 8 ноември 1920 година во село Звечан, Порече, Македонија. Тој е познат лингвист, македонист и се смета за татко на македонската дијалектологија. Завршил филологија и докторирал на скопскиот универзитет. Бил долгогодишен професор и шеф на катедрата на Филолошкиот факултет во Скопје. Починал на 16 мај 1998 година од срцев удар.

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди