Григориј Чуриловски

Григориј Чуриловски (Γρηγόριος, ηγούμενος μονής Τσιριλόβου) — гркомански патријаршиски свештеник во Чуриловскиот манастир и учесник во Грчката вооружена пропаганда во Македонија.

Григориј Чуриловски
Роден 1837
Чурилово, Османска империја
Починал 1921

Биографија уреди

Григориј е роден во костурското село Чурилово в 1837 година. Станал игумен на Чуриловскиот манстир и под негово раководство во преиодот меѓу 1904 и 1908 година, манастирот станал база на Елиномакедонскиот комитет и неговите андартски чети.

Во текот на борбите меѓу андартските чети и оние на Македонската револуционерна организација, во 1905 година Чуриловскиот манстир бил запален [1][2].

Григориј умира во 1912 година [3], а во 2004 година во Чуриловскиот манастир е подигнат негов споменик.

Извори уреди

  1. Силянов, Христо. Освободителните борби на Македония, том II, стр. 138.
  2. Силянов, Христо. Освободителните борби на Македония, том II, стр. 211.
  3. Pandektis