Готам (англиски: Gotham) или Готам Сити (англ. Gotham City) — измислен град што се појавува во Ди-си комикс и е најпознат како домот на Бетмен. Живеалиштето на Бетмен првпат било посочено како Готам во Detective Comics бр. 48 во месец февруари 1941 г. Местоположбата на градот е во близина на Метрополис, а според повеќето стрипови, Готам се наоѓа во државата Њу Џерси.[1][2][3][4][5][6]

Слика на Готам од стрипот Batman (vol. 3) #14 (март 2017 г.)

Наводи

уреди
  1. Amazing World of DC Comics #14, March 1977. DC Comics.
  2. World's Finest Comics #259, October–November 1979. DC Comics.
  3. Detective Comics #503 June 1983. DC Comics.
  4. Montgomery, Paul (May 18, 2011). "The Secret Geography of the DC Universe: A Really Big Map"
  5. Batman: Shadow of the Bat Annual #1, June 1993. DC Comics.
  6. Atlas of the DC Universe, 1990. DC Comics.