Дом е место на живеалиште или засолниште.[1] Тоа е најчесто местото каде некоја индивидуа или семејство може да се одмара и да ги чува личните поседувања. Животните имаат свои домови исто така, живеејќи во дивината или во притомена средина.

Класичен пример за дом, две куќи (живеалишта) во едно типично градско предградие.

НаводиУреди

  1. 'Home' - Definitions from Dictionary.com“. Dictionary.com. Посетено на 2008-05-08.