Глутаминска киселина

(Пренасочено од Глутамат)

Глутаминската киселина е една од 20 аминокиселини кои учествуваат во изградбата на човечките белковини. Карбоксилните анјони глутаминска киселина се познати нарекуваат глутамати. Глутаминска киселина е не-есенцијални аминокиселини. Глутаминската киселина претставува важен невротрансмитер глумат.

Glutamic acid
Skeletal formula of glutamic acid
Ball-and-stick model of the zwitterion
Назнаки
617-65-2 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:18237 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL276389 Yes check.svgОк
ChemSpider 591 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG D04341 Yes check.svgОк
UNII 61LJO5I15S Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед бела кристална супстанца
Густина 1.4601 (20 °C)
Точка на топење
8.64 g/l (25 °C) [1]
Растворливост 0.00035g/100g во етанол при 25 degC [2]
Киселост (pKa) 2.1, 4.07, 9.47 [3]
Штетност
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
 
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

НаводиУреди

  1. http://hazard.com/msds/mf/baker/baker/files/g3970.htm
  2. Belitz, H.-D; Grosch, Werner; Schieberle, Peter (2009-02-27). „Food Chemistry“. ISBN 9783540699330. Наводот journal бара |journal= (help)
  3. http://www.cem.msu.edu/~cem252/sp97/ch24/ch24aa.html