Глигор Смокварски

Глигор Смокварски (Будинарци, Беровско, 8 мај 1914 - 15 март 1974 Скопје) — македонски композитор, кларинетист и музиколог. Се категоризира во првата генерација македонски повоени композитори. Тој е првиот кларинетист на Македонската филхармонија. Автор е на првиот национален балет „Македонска повест“.

Глигор Смокварски
Животописни податоци
Роден(а)8 мај 1914
Будинарци,
ПотеклоМакедонија Македонија
Починал(а)15 март 1974
Скопје
ЗанимањаКомпозитор, музиколог, кларинетист