Главен град Подгорица

Главен град Подгорица (црногорски: Glavni grad Podgorica, Главни град Подгорица) е една од 23-те општини во Црна Гора. Седиште на општината е градот Подгорица.

Главен град Подгорица
Glavni grad Podgorica
Општина
Поглед кон Националниот музеј на Црна Гора
Поглед кон Националниот музеј на Црна Гора
ДржаваЦрна Гора
CедиштеПодгорица
Населени места143 (136 селски, 7 градски)
Површина
 • Вкупна1,441 км2 (0,556 ми2)
Население
 • Вкупно185,937
 • Густина130/км2 (330/ми2)

Демографија уреди

Општина Подгорица може да се смета и како метрополитска поѓирока област на градот Подгорица. Населението во општината беше 185.937 во 2011.

Население по населено место уреди

Градски населби

Населено место Население (2003)
Подгорица 136,473
Тузи 3,789
Голубовци 2,869
Moјановиќи 1,850
Maтагужи 1,299
Махала 1,235
Горичани 1,205

Националност уреди

Националност во 2011

Националност Број Процент
Црногорци 106,642 57,35%
Срби 43,248 23,26%
Албанци 9,538 5,13%
Муслимани по националност 4,122 2,22%
Бошњаци 3,687 1,98%
Роми 3,988 2,14%
Останати 5,820 3,13%
неизјаснети 8,892 4,78%

Националност во 2011 (општина)

Националност Број Процент
Црногорци 106,642 57.35%
Срби 43,248 23.26%
Албанци 9,538 5.13%
Муслимани по националност 4,122 2.22%
Роми 3,988 2.14%
Бошњаци 3,687 1.98%
Хрвати 664 0.36%
Oстанати 1,222 0.66%

Историја на населението уреди

Попис Население
1948 48,599
1953 55,669
1961 72,319
1971 98,796
1981 132,290
1991 146,121
2003 169,132
2011 185,937