Гилотината претставува справа за извршување на смртна казна со која се отсекувала главата на осудените затвореници во Франција. Била воведена во 1792 во време на Француската револуција на предлог од страна на лекарот д-р Жозеф И. Гијотен. Прикажувањето на отсечени глави долго време било еден од најчестите начини на кои европските земји ја покажувале својата моќ на своите поданици.[1]

За последен пат гилотината во Франција се употребила на 10 септември 1977[2], а на 9 октомври 1981 година смртната казна била укината.[3]

Наводи уреди

  1. Janes, Regina (1991). „Beheadings“. Representations (35): 21–51. doi:10.2307/2928715. JSTOR 2928715.
  2. Fabricius, Jørn. „History of the guillotine“. guillotine.dk. Посетено на 21 March 2022.
  3. (на француски) Loi n°81-908 du 9 octobre 1981 portant abolition de la peine de mort Архивирано на 31 јули 2013 г.. Legifrance.gouv.fr. Retrieved on 2013-04-25.