Галина Сергеевна Крефт-Алексеева (руски: Галина Сергеевна Крефт-Алексеева; родена 14 март 195024 февруари 2005) беше руска кануистка-спринтер која што се натпреваруваше од средината на 1970-те до раните 1980-ти. Натпреварувајќи се на две Летни олимписки игри, таа освои две медали во дисциплината К-2 500 метри; злато на ЛОИ 1976 и сребро на ЛОИ 1980.

Галина Крефт
Медали
Кану спринт мажи

Летни олимписки игри

Златен медал - прво место 1976 Монтреал
Сребрен медал – второ место 1980 Москва K-2 500 m
ИКФ Светски Кану Спринт Првенства
Сребрен медал – второ место 1974 Мексико Сити K-4 500 m
Сребрен медал – второ место 1975 Белград K-1 500 m
Сребрен медал – второ место 1975 Белград K-2 500 m
Сребрен медал – второ место 1975 Белград K-4 500 m
Сребрен медал – второ место 1979 Дисбург K-1 500 m
Сребрен медал – второ место 1979 Дисбург K-4 500 m
Сребрен медал – второ место 1983 Тампере K-4 500 m

Крефт исто така освои седум медали на ИКФ Светските Кану Спринт Првенства со две во дисциплината К-1 500 метри, 1975, 1979, една во дисциплината К-2 500 метри, 1975, и четири медали во дисциплината К-4 500 метри, 1974, 1975, 1979, 1983.

Наводи уреди