Врбањци е населено место во Босна и Херцеговина во Општина Котор Варош, ентитет Република Српска. Според пописот на жители од 1991 година во населбата живееле 2.975 жители.

ГеографијаУреди

Врбањци лежи на реката Врбања по која го добиле името и на уште две помали рекички, Босанка и Цврцка. Северно од Врбањци се наоѓа селото Сердари.

ИсторијаУреди

ЖителиУреди

Националност[1] 1991 година 1981 година 1971 година 1961 година
Муслимани 1.468 (49,34%) 487 (29,89%) 514 (31,07%)
Хрвати 799 (26,85%) 689 (42,29%) 651 (39,35%)
Срби 658 (22,11%) 373 (22,89%) 473 (28,59%)
Југословени 41 (1,37%) 79 (4,84%) 13 (0,78%)
останати и непознато 9 (0,30%) 1 (0,06%) 3 (0,18%)
Вкупно 2.975 1.629 1.654


Жители по општини на Срезот Котор Варош, 1953 годинаУреди

Пописно подрачје Вкупно Срби Хрвати Словенци Македонци Црногорци Jугословени
неопределени
Чеси Полјаци Русини
Украинци
Oстанати Словени Oстанати несловени
СРЕЗ КОТОР ВАРОШ 37898 25008 6485 4 4 10 6375 2 2 8
Котор Варош 4715 805 2640 2 3 6 1253 1 1 4
Масловаре 4574 3966 8 600
Превиле 4576 3537 696 342 1
Скендер Вакуф 7100 6566 16 518
Шипраге 7746 6036 24 1 1 1682 2
Врбањци 4919 1678 1728 1 4 1505 1 1 1
Забрѓе 4268 2420 1373 475

[2]

Види уштеУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди