Русини

појаснителна страница на Викимедија

Русините се источнословенски народ, чија татковива е западна Украина. Според јазикот кој го говорат, Русините се делат на две групи:

  • Источни Русини, кои претежно живеат во Украина и нивниот јазик спаѓа во групата на источнословенски јазици.
  • Западни Русини, кои претежно живеат во Србија (Војводина), Унгарија, Словачка, Полска и нивниот јазик спаѓа во групата на западнословенски јазици.

Поврзано уреди