Вокоу ( Chinese  ; Јапонски : Wakō ; Корејски : 왜구 Ваегу ), што буквално се преведува „јапонски пирати“ или „пирати од џуџе“, биле пирати кои вршеле рација на крајбрежјето на Кина и Кореја од 13-ти до 16-от век.[1][2] Вокоу потекнува од јапонски, корејски и кинески етникуми кои варирале со текот на времето и го напаѓале копното од острови во Јапонското Море и Источно Кинеското Море.[3] Вокоу активностите во Кореја биле намалени по Договорот од Гиате во 1443 година, но продолжиле во Минг во Кина и го достигнале својот врв во текот на Џиџанг Вокоу рациите во средината на 1500-тите години, но кинеските репресии и силните падови на пирати од страна на јапонските власти, Вокоу речиси исчезнуваат до 1600-тите.

Вокоу

Een zeeslag tussen Japanse zeerovers en Chinezen.jpg

Кинеско сликарство од 18 век, кое прикажува поморска битка помеѓу јапонските пирати и Кинезите.
Кинески назив
Кинески 倭寇
Јапонски назив
Канџи 倭寇 海乱鬼
Кана わこう かいらぎ
Корејски назив
Хангул 왜구
Ханча 倭寇

ИсторијаУреди

НаводиУреди

  1. Wakō Encyclopaedia Britannica
  2. Batten Bruce. "Gateway to Japan" 2006
  3. Kwan-wai So. Japanese piracy in Ming China, during the 16th century. Michigan State University Press, 1975. chapter 2.