Камионмоторно возило наменето за превоз на товар. Камионите се разликуваат значително меѓу себе, во зависност од големината, моќта на моторот и градбата. Помалите камиони се слични на автомобилите, а комерцијалните камиони имаат различна намена и се среќаваат под различни имиња, како: шлепер, миксер, кипер итн.[1]

Камионот M2
Друмскиот воз Mack Titan во Австралија
Рударскиот камион Liebherr T 282B
Камионот SNVI произведен во Алжир

Наводи

уреди
  1. „Glossary“ (PDF). www.trucking.org. Архивирано од изворникот (PDF) на 29 November 2019. Посетено на 12 September 2019.