Водотек е канал што водното тело течејќи го следи.[1]

Реката Амазон во Бразил

Во Обединетото Кралство, некои аспекти на кривичното право, како што е Законот за реки (Спречување на загадувањето) од 1951 година, наведуваат дека водотекот ги вклучува оние реки кои се суви за дел од годината.[2]

Во некои јурисдикции, сопствениците на земјиштето над кое тече водата може да имаат права на дел или на голем дел од водата во правна смисла.[3] Овие вклучуваат естуари, реки, потоци, анагранки[4] и канали.[5] Ако е пловен, тој е исто така „воден пат“.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 „Waterway Definition“. Duhaime.org. Посетено на 23 ноември 2020.
  2. „Rivers (Prevention of Pollution) Act 1951“. legislation.gov.uk. Посетено на 23 ноември 2020.
  3. „Legal Definition of Water Course“. Lectlaw.com. Посетено на 23 ноември 2020.
  4. North, Colin P. „Recognition of the Sedimentary Architecture of Dryland Anabranching (Anastomosing) Rivers“. Journal of Sedimentary Research. 77 (11): 925–938. doi:10.2110/jsr.2007.089.
  5. „Watercourse | FEMA.gov“. www.fema.gov (англиски). Посетено на 23 ноември 2020.

Надворешни врскиУреди

  • Водотек на Интернет речник за етимологија