Владимир Прелог (23 јули 19067 јануари 1998) — познат швајцарски хемичар од југословенско потекло, кој поголемиот дел од животот го поминал научно ангажиран во Хрватска, Чехословачка и Швајцарија. Пионир бил во стереохемијските истражувања и добитник на Нобеловата награда за хемија.

Владимир Прелог
Роден(а)23 јули 1906
Сараево, Босна и Херцеговина
Починал(а)7 јануари 1998(1998-01-07) (возр. 91)
Цирих, Швајцарија
Поважни награди Нобелова награда за хемија (1975)
Структурата на адамантан, прво синтетизирана од Прелог во 1941 година.

Надворешни врски уреди