Владимир Крстиќ - Лаци

Владимир Крстиќ - Лаци (Ниш, 21 февруари 1959) е српски автор на стрипови‎ и сликар.

Владимир Крстиќ - Лаци
Роден 21 февруари 1959
Ниш, Србија, СФРЈ
Националност Србин
Занимање автор на стрипови‎, сликар, сценограф, дизајнер

Стрипови објавувал во земјите на Југославија, Франција, САД, Италија итн.[1] Поважни стрипови: "Billy Wanderer / Били Луталица)" (1984-1985, по сценарио на Миодраг Крстиќ), "Велики Блек" (1986, по сценарио на Петар Алаџиќ), "Нинџа" (1988, по сценарио на М. Крстиќ), "Шерлок Холмс" (2010-, по сценарио на Силван Кордури), "Адам Вајлд" (2014-2016, по сценарио на Џанфранко Манфреди),[2] и Ghosted (2015, по сценарио на Џошуа Вилијамсон).

Еден е од основачите на Здружението на стрип уметници на Србија (Удружење стрипских уметника Србије, УСУС) во 2010 година.

Извори

уреди
  1. Laci (Vladimir Krstić), bedetheque.com (француски)
  2. "Adam Wild: il ritorno della grande avventura!", Sergio Bonelli Editore (италијански)

Врски

уреди