Владимир Борозанов

Владимир Василев Борозанов (Битола, 20 јануари 1945) е македонски интернист-кардиолог и редовен професор на Медицинскиот факултет во Скопје.

БиографијаУреди

Борозанов е роден во Битола на 20 јануари 1945 година. Дипломирал на Медицинскиот факултет во Белград во 1968 година, а специјализацијал и субспецијализација на Медицинскиот факултет во Скопје. Од април 2008 е претседател на Лекарската комора на Македонија[1].

БиблиографијаУреди

Има објавено (со соработници) над 300 стручно-научни трудови и апстракти.

  • Кардиологија (коавтор), Белград, 2000;
  • Терапевтско-дијагностички прирачник за лекарите по општа медицина, Скопје, 2002;
  • Интерна медицина, Скопје, 2004;
  • Интерна пропедевтика, Скопје,2004.

НаводиУреди

  1. „ПРОФ. Д-Р ВЛАДИМИР БОРОЗАНОВ НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ЛКМ“ (македонски). Лекарска комора на Македонија. 10.04.2008. конс. 2009-11-26.