Велешко-прилепски народноослободителен партизански одред „Трајче Петкановски“

Велешко-прилепски народноослободителен партизански одред „Трајче Петкановски“ е партизанска единица на Народоослободителната војска на Македонија.

Партизански одред „Трајче Петкановски“
Активнааприл 1944 - 2 септември 1944
БиткиНОБ

Одредот е формиран кон крајот на април 1944 година, од 30 борци, разделени на групи по десет луѓе. Името го добил во чест на загинатиот партизан Трајче Петкановски. Овој одред дејствувал во околината на селата во областа Азот и Порече, и најчеста акција била напаѓање на бугарските полициски групи, диверзии на линијата Скопје-Велес, и друго. Во текот на септември 1944 година одредот брои 400 борци. Заедно со други партизани, на 2 септември 1944 година од овој одред е формирана осмата македонска ударна бригада.[1]

Дејци уреди

Наводи уреди

  1. Македонска енциклопедија, МАНУ, Скопје, 2009, стр. 257