Ватерло (мост)

Мостот Ватерло (англиски: Waterloo Bridge) е мост кој се наоѓа над реката Темза во Лондон, Англија. Мостот се наоѓа помеѓу мостот Блекфрајарс и Хангерфорд . Овој мост ги поврзува Вестминстер и Ламбет[1].

Мостот Ватерло
Waterloo Bridge
River Thames and Waterloo Bridge, London-17Aug2009.jpg
Темза и мостот Ватерло
НосиМоторни возила
пешаци
МинуваТемза
МестоЛондон, Англија
Особености
Најдолг распон71 m
Историја
Отворен1945

Името на мостот произлегува од британската победа во битката кај Ватерло во 1815 година. Првиот мост бил изграден во 1809-1810 година, од страна на Џон Рене. Денешниот мост пак бил изграден во 1945 година. Овој мост е сличен на Лондонскиот мост. Како една од најкарактерните разлики е тоа што мостот Ватерло има четири столбови, а Лондоснкиот два[2].

На овој мост, во 1978 година бил убиен бугарскиот писател Ѓорги Марков , по нарачка на бугарската Државна сигурност.

НаводиУреди