Ванчо Србаков

Ванчо Србаков познато како Ванчо Србака[1] бил македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, член и војвода на Македонската револуционерна организација.

Ванчо Србаков
Vancho Sarbaka.jpg
Роден кон крајот на 19 век
Вранештица, Македонија
Починал 24 април 1905
Цер, Македонија

БиографијаУреди

Роден е во с.Вранештица, Кичевско. На млади години заминал во Бугарија и таму работел како фурнаџија. Во април 1903 година се вратил во Македонија и како војвода со чета дејствувал во Кичевскиот крај. Зел активно учество во Илинденското востание. Заедно со четите на Лука Џеров, А.Мицков, Србакот учествувал во нападот на Кичево. Загинал на 24 април 1905 година во една борба со турскиот аскер кај селото Цер, Кичевско, заедно со војводата Христо Узунов [2].

НаводиУреди

  1. Псевдонимите на ВМРО, Ангел и Христо Узунови, Серија, „Архивата на Ангел Узунов“, Државен Архив на Република Македонија, Скопје, 2015, стр. 79
  2. Тома Николов, Спомени от моето минало

ГалеријаУреди