ПУ „Ванчо Србаков“ - Вранештица

основно училиште во Македонија

Подрачно училиште „Ванчо Србаков“ (официјално: Подрачно основно општинско училиште „Ванчо Србаков“ - Вранештица; скратено: ПООУ „Ванчо Србаков“) — подрачно основно училиште во селото Вранештица. Училиштето се наоѓа на влезот во селото Вранештица.

„Ванчо Србаков“

Поглед на основното училиште
Поглед на основното училиште
Место
Општина: Општина Кичево
Наречено по: Ванчо Србаков
Нас. место: Вранештица
Адреса: с. Вранештица
Основни информации
Број на ученици: 14[1]
Настава на: македонски
Контактни информации

МестоположбаУреди

 
Влезот во училиштето

Училиштето е сместено на самиот влез во селото Вранештица.

ИсторијаУреди

Првиот училиштен објект бил изграден во 1934 година. Наставата и денес се одржува во истиот, кој бил целосно обновен во 2009 година.[2]

Училиштето во минатото претставувало централно училиште, но било укинато како такво во април 1980 година. Тогаш влегло во состав на основното училиште „Мирче Ацев“ од Лисичани, каде што припаѓа и денес.

НаставаУреди

Во училиштето наставата се изведува единствено на македонски наставен јазик.

Вкупно има 14 ученици од прво до деветто одделение, кои се распоредени во 6 паралелки, од кои една комбинирана.


НаводиУреди

  1. „ОУ „Јунус Емре" - с. Лисичани, Пласница“. feniks.net.mk. Посетено на 2020-11-24.
  2. „ЛИЧНА КАРТА“. ОУ,,МИРЧЕ АЦЕВ,,-ЛИСИЧАНИ. Посетено на 2020-11-25.

Координати: 41°26′47.68″N 21°01′36.71″E / 41.4465778° N; 21.0268639° E / 41.4465778; 21.0268639