Вангел Будина, — македонски револуционер со влашко потекло, учесник во македонското револуционерно движење, член и војвода на Македонската револуционерна организација.

Вангел Будина
Роден 1870
Габреш, Костурско, Егејска Македонија
Починал 1908
Ланга, Костурско, Егејска Македонија

Животопис уреди

Роден е во 1870 година во селото Габреш, Костурско. Бил комита во четата на Васил Мутафов со која учествувал во Мелничкото востание 1895 година. Се вратил во Костурско и во 1898 година бил комита во четата на Коте Христов од Руља, потоа кај војводата Васил Чекаларов, и накрај во четата на Митре Влаот. По 1903 година дејствувал како војвода во Леринско и Костурско. 1908 година бил опколен од турска војска во една куќа во селото Ланга, и после целодневна борба кога му завршила муницијата, се самоубил.

Извори уреди