Валтер Мунк (19 октомври 1917) — австриско-американски физички океанограф.

Валтер Хајнрих Мунк
Мунк во 2010
Роден(а)19 октомври 1917.(1917-10-19)(106 г.)
Виенаa, Австроунгарија
НационалностАмериканско
ПолињаОкеанографија, геофизика
Докторски менторХаралд Свердруп
Поважни наградиМедал Александар Агасиз (1977)
Национален медал на Науката (1985)
Медал Вилијам Боуви (1989)
Награда Ветлесен (1993)
Награда Кјото (1999)
Награда Крафорд (2010)

Мунк прв ги употребувал звучните бранови во океонографските проучувања. Како професор на Океонографкиот институт во Сан Диего Мунк покажал дека со проучувањето на начините и брзината на простирањето на звукот под вода може да се добијат податоци за структурата и релјефот на океанското дно.