Звук е низа од механички собирања и издолжувања на надолжните бранови, што последично минуваат низ медиум од материјал што е барем малку притислив (цврст предмет, течност или гас, но не и вакуум). Во звучните бранови делови од материјата (молекули или групи молекули) се движат во правец на бранот.

Шематски приказ на звучен сигнал

Звучните бранови обично се претставени графички со брановидна, хоризонтална линија.

Звукот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
  • „Звук“ - кус расказ на српскиот писател Давид Албахари.[1]
  • „Созвучје“ - кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[2]
  • „Звуците на науката“ (англиски: The Sounds Of Science) - песна на американската хип-хоп група Бисти бојс (Beastie Boys) од 1989 година.[3]
  • „Звук и слика“ (Sound And Vision) - песна на британскиот рок-музичар Дејвид Боуви од 1977 година.[4]
  • „Ништо не може да го запре звукот“ (англиски: Nothing Can Stop The Sound) — песна на американската рок-група The Brian Jonestown Massacre од 2023 година.[5]
  • „Ова е звукот...“ (српски: Ovo Je Zvuk ...) - песна на српската рок-група Дисциплина кичме од 1986 година.[6]

Галерија

уреди

Наводи

уреди