Брезник (бугарски: Брезник) — град во Република Бугарија во западниот дел на земјата, седиште на истоимената општина Брезник во Перничката област.

Брезник
Брезник
Брезник
Mестоположба
Општи податоци
Име
- официјално
Брезник
  Брезник
Управа
Географија
Површина 23,48 km²
Надморска височина 756 m
Население
Население 4.200 (2007)

ПоложбаУреди

Брезник се наоѓа во западниот дел на Бугарија. Од главниот град Софија е оддалечен 45 км западно, а градот Перник е оддалечен е само 20 км северно.

РелјефУреди

Областа Брезник се наоѓа во центарот на Брезничкото поле, на околу 760 метри м.н.в. Над градот се крева планината Голо брдо. Крајот околу градот се вика Граово.

КлимаУреди

Поради значителната надморска висина килмата во Брезник е поостар облик на континентална клима со планински влијанија.

ВодаУреди

Низ Брезник и околината протекуваат повеќе помали потоци.

ИсторијаУреди

ДемографијаУреди

Според проценките од 2010 година во Брезник живееле околу 4.200 жители. Поголемиот број на градското население се Бугари. Остатокот се најчесто Роми. Последните децении жители се иселуваат од градот заради оддалеченоста од главните случувања во земјата. Поголемиот дел од населението е православно.

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди