Боливар (појаснување)

појаснителна страница на Викимедија

Боливар (шпански: Bolívar) може да се однесува на:

  • Симон Боливар, водач на неколку востанија и војни против Шпанија за назависноста на Латинска Америка; познат и како El Libertador (Ослободувачот).
  • Болибар (шпанска варијанта на Боливар), мало село во Бискаја, Шпанија, родно место на предците на Симон Боливар и извор на нивното презиме.
  • Венецуелски боливар, паричната единица на Венецуела.

Боливар може да се однесува и на:

Земји, градови и улици уреди

Латинска Америка уреди

САД уреди

Во светот уреди

Топоними уреди

Аеродроми уреди

Образовни установи уреди

  • Симон Боливар, средно земјоделско училиште во Каракас, Венецуела.
  • Унинверзитет Симон Боливар, универзитет во Каракас, Венецуела.
  • Колеџ Симон Боливар I и II, колеџи во Каракас, Венецуела.

Друго уреди