Боинг 747 или „Џамбо џет“ (англиски: Boeing 747 односно Jumbo Jet) е комерцијален воздухоплов кој долго време беше синоним за големина и престиж во цивилната авијација.

Боинг 747 Boeing 747

707 · 717 · 727 · 737 · 747 · 757 · 767 · 777 · 787

747 на јапонскиот ЈАЛ.
Намена патнички авион
Производител Боинг
Прв лет 9 февруари 1969
Во редовна употреба од 1970
Период на производство 1969 - денес
Број на произведени летала 1405 до јуни 2008
Производна цена 747-100 УСД 24 милиони (1967)
747-200 УСД 39 милиони (1976)
747-300 УСД 83 милиони (1982)
747-400 УСД 228-260 милиони (2007)[1]
747-8 УСД 285,5-300 милиони (2007)[1][2]
Варијанти 747-100
747-200B
747-300
747-400
747-400ER
747-8I
747SP
VC-25
747 LCF

Првиот Боинг 747 полетал во 1970 година и во следните 38 години беше ненадминат по својата големина. Карактеристичен е по „грпката“ на предниот дел, каде што над патничката кабина се наоѓа пилотската кабина и еден дел од првата патничка класа.

Најголемата варијанта, Боинг 747-400, може да смести до 524 патници, вкупна тежина при полетување од околу 400 000 кг, и максимален долет од 13 500 км. Досега се произведени 1 400 апарати и, со извесни унапредувања, сѐ уште е во производство до денес, во 2008.

Во 2007 најголем патнички авион стана Ербас А380, познат и како „Супер-џамбо“ и со тоа заврши доминацијата на „Џамбо-џетот“.

Особености уреди

 
  747-100 747-200B 747-300 747-400
747-400ER
747-8I
Пилоти Тројца Двајца
Број на седишта 452 (во две класи)
366 (во три класи)
524 (во две класи)
416 (во три класи)
467 (во три класи)
Должина 70,6 m 76,4 m
Распон на крилата 59,6 m 64,4 m 68,5 m
Висина 19,3 m 19,4 m 19,4 m
Тежина празен 162.400 кг 174.000 кг 178.100 кг 178.756 кг
ER: 184.600 кг
185.972 кг
Макс. тежина на полетување 333.390 кг 377.842 кг 396.890 кг
ER: 412.775 кг
439.985 кг
Стандардна брзина
(на 10.500м)
Мах 0,84
(895 км/ч)
Мах 0,85
(913 км/ч)
ER: Мах 0,855
(918 км/ч)
Мах 0,855
(918 км/ч)
Макс. брзина Мах 0,89
(945 км/ч)
Мах 0,92
(977 км/ч)
Должина на полетна писта 3.190 m 3.320 m 3.018 m
ER: 3.090 m
3.090 m
Макс. долет
со макс. тежина
9.800 км 12.700 км 12.400 км 13.450 км
ER: 14.205 км
14.815 км
Макс. капацитет на гориво 183.380 L 199.158 L 216.840 L
ER: 241.140 L
243.120 L
Мотори (x 4) Прат и Витни PW JT9D-7A
Ролс-Ројс RR RB211-524B2
PW JT9D-7R4G2
Џенерал Електрик
GE CF6-50E2
RR RB211-524D4
PW JT9D-7R4G2
GE CF6-80C2B1
RR RB211-524D4
PW 4062
GE CF6-80C2B5F
RR RB211-524G/H
ER: GE CF6-80C2B5F
GE nx-2B67
Потисок (по мотор) PW 207 kN
RR 223 kN
PW 244 kN
GE 234 kN
RR 236 kN
PW 244 kN
GE 247 kN
RR 236 kN
PW 282 kN
GE 276 kN
RR 265/270 kN
ER: GE 276 kN
296 kN

Извори: 747 спецификации,[3][4]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Boeing Commercial Airplanes prices, The Boeing Company. Retrieved: 26 June 2007.
  2. Karp, Aaron. "Boeing boosts aircraft prices 5.5% on rising cost of labor, materials", Air Transport World, 26 June 2007. Retrieved: 17 декември 2007.
  3. "747 specifications", The Boeing Company. Retrieved 16 декември 2007.
  4. "747 Airplane Characteristics for Airport Planning", The Boeing Company. Retrieved: 15 декември 2007.