Боинг 757 (англиски: Boeing 757) е патнички млазен авион со краток до среден долет. Оригинално бил развиен како замена на 727. Во јули 2007 сѐ уште биле во сервис 1.019 летала 757.[2]

Боинг 757 (Boeing 757)

707 · 717 · 727 · 737 · 747 · 757 · 767 · 777 · 787

757-200а на Ер Итали.
Намена патнички млазен авион
Производител Боинг
Прв лет 19 февруари 1982
Во редовна употреба од 1 јануари 1983
Статус не се произведува, но сѐ уште е во употреба
Период на производство 1982-2004
Број на произведени летала 1,050[1]
Производна цена 757-200 $65 милиони (2002)
757-300 $80 милиони (2002)
Варијанти 757-200
757-200F (карго)
757-300

757 собира од 200-285 патници и има долет од 6.400-7.600км, зависно од верзијата.

Особености уреди

757-200 757-200F 757-300
Пилоти Двајца (пилот и копилот)
Седишта 200 ( во две класи)
234 (во една класа)
нема (карго) 243 (во две класи)
289 (во една класа)
Должина 47,32 m 54,47 m
Растојание меѓу тркалата 18,29 m 22,35 m
Распон на крилата 38,05 m
Агол на крилата 25°
Однос на крилата 7,8
Висина 13,56 m
Ширина на кабината 3,54 m
Должина на кабината 36,09 m 43,21 m
Макс. тежина на полетување 115.680 кг 123.600 кг
Должина на полетна писта 2.911 m 2.926 m
Возна брзина .80 маха (850 км/ч на 10.500м висина)
Долет, полн 7.222 км
-200WL: 7.600 км
5.834 км 6.421 км
Капацитет на гориво 43.490 L 42.680 L 43.400 L
Возна висина (макс.) 12.800 m
Мотори (2×) Ролс-Ројс RB211, Прат и Витни PW2037, PW2040 или PW2043, турбомлазни мотори со 163 kN до 193 kN потисок секој

Извори: [1], [2], [3], и [4] Архивирано на 21 август 2011 г..

Наводи уреди